Geboren in Friesland, maar inmiddels woon ik al meer dan de helft van mijn leven in Groningen. Een echte Noorderling. Met een klein beetje Russische jus erover. Nuchter en relaxed maar ook temperamentvol en gepassioneerd. Al op jonge leeftijd wist ik wat ik wilde. Ook dat ik meer wilde. De wereld over, mensen ontmoeten, culturen ontdekken. Australië, Zuid-Amerika en Azië. Met name aan dat laatste continent raakte ik verknocht. Het eten, die geuren, de cultuur. Ik vond het magisch en telkens weer verrassend. En nog steeds…
Ik eet. Ik hou van eten. De hele dag kan ik bezig zijn met het volgende eetmoment. Ik hou van voedzaam en gezond eten, eten waar liefde in is gestoken. Gevarieerd eten en uitdagende smaken. Maar een goede vette hap op z’n tijd sla ik ook zeker niet af. Het kan mij niet gek genoeg, zolang het maar lekker is.
Ik begon mijn carrière in de journalistiek waar ik werkte als (video)verslaggever, presentator, nieuwslezer, voice-over en redacteur.
Totdat er opeens iets anders op mijn pad kwam. In Onderdendam opende ik (met mijn toenmalige partner) een restaurant: ‘In de Molen’. We hadden hier grootse plannen mee dus zetten ook gelijk hoog in. Wat we wilden? Een Michelinster! En hop, na 11 maanden kwam die er ook. Totaal onverwacht, volledig in shock, maar wat een cadeau was dat zeg.
Elke avond zaten we vol waardoor de zaak al snel te klein werd. Toen was de volgende stap de overname van ‘Herberg Onder de Linden’ in Aduard. Een restaurant met een lange geschiedenis, waar ook al jaren een Michelinster prijkte. Deze stap was zo ontzettend groot en spannend. Op sommige momenten heb ik me echt afgevraagd waar ik in godsnaam mee bezig was. Het runnen van de ene zaak op topniveau, verbouwen in de andere, twee kleine kinderen opvoeden, privé ook nog eens verhuizen. En dat allemaal in een heel kort tijdsbestek.
Als ik op dat moment iemand had gehad die me bij kon staan, die me kon coachen, dan weet ik zeker dat ik er met een iets fijner gevoel aan terugdenk. Maar goed, dit alles heeft er wel toe geleid dat ik juist door deze ervaring andere ondernemers begrijp en ze goed kan helpen. Op de manier die ik zelf ook zou willen hebben gehad.
In het voorjaar van 2022 opnieuw een eigen zaak, dit keer onder mijn eigen naam: Tanja Tuinstra. Met een hele rugzak vol culinaire bagage ligt de wereld aan mijn voeten. En dat voelt goed. Uitgereisd ben ik nog lang niet maar ik ben maar wat blij dat ik aan deze reis ben begonnen! De wereldse gastronomie krijg je van mij.